UEFARANKEN

Vinterbrejk – höstsummering

25 december 2016

Nu har de flesta ligor tagit vinterlov och börjar igen i februari. Då är det läge med en ordentlig summering av det som hänt i serierna som avgör om Malmö FF blir seedat eller inte i Champions Leagues tredje omgång.

Men först kan man konstatera att det går åt rätt håll för AIK i seedningen till Europa League-kvalets tredje omgång. Nu har de klättrat till den retliga plats 30, det vill säga precis utanför de seedades skara. Det skiljer bara 0,15 poäng till tjeckiska Mlada Boleslav som har den sista seedningsplatsen.

Seedningen till CL-kval 3 är oförändrad sedan förra uppdateringen, alla klubbar är kvar på samma platser som sist. På plussidan har Qäbälä plockat in på Qarabag i Azerbajdzjan och Apoel tappat poäng till AEK på Cypern medan Legia Warszawas närmande till toppen i Polen och att Hapoel Beer Sheva tappat lite i Israel hamnar på minuskontot.

När Europafotbollen till stor del går i ide ligger Malmö FF nia av de tio seedade. Men bakom lurar   sex ligor där ett byte i toppen kan få MFF att åka ner. Det vägs upp något av att före MFF finns tre ligor där ett ledarbyte till ett lågrankad etta skulle vara fullt möjligt. Ni vet vad som gäller: de tio med högst Uefapoäng blir seedade och får lättare lottning. En elfteplats kan räcka om rätt lag vinner pågående CL och EL. Här är läget i de aktuella ligorna, land för land:

De efter som inte får gå om
Kroatien. Dinamo Zagrebs bedövande dominans i kroatiska ligan ser ut att kunna brytas. HNK Rijeka vann höstens möte mot Dinamo med 5-2 och leder nu med 6 poäng. Klubben fick ny ägare 2013 som verkar ha gjort vettiga satsningar, tränaren slovenen Matjaž Kek får beröm och de köper spelare billigt och säljer dem dyrt. Mycket talar för att Rijeka faktiskt klarar att hålla distansen ut, men de luttrade kroaterna har inte glömt hur det gick senast Rijeka höll på att vinna ligan. Det var 1999 och ett felaktigt bortdömt segermål för Rijeka gav guldet till Zagreb. Undersökningar efteråt ska ha visat att den kroatiske presidenten Tudjman och underrättelsetjänsten aktivt jobbat för att matcherna under hela säsongen skulle gå Zagrebs väg, enligt Futbolgrad.

Israel. Här tas inget vinterlov utan israeliska ligan fortsätter över hela januari. Förra säsongen missade Maccabi Tel-Aviv titeln till uppstickaren Hapoel Beer Sheva och kan gå likadant även denna gång. 7 poäng skiljer, men Tel-Aviv har 21 omgångar att ta igen dem på. Att Beer Sheva inte är en dagslända har de visat i Europa League där de kom före både Southampton och Inter i gruppspelet. Det vana Europalaget Tel-Aviv hade däremot stora problem att inte hamna sist i sin grupp. Till slut lyckades de hålla irländska Dundalk bakom sig men tredjeplatsen räckte inte till vidare avancemang. Även om Beer Sheva bara lyckades ta en poäng i sin match på juldagen trots ett stort spelövertag tror jag Beer Sheva håller distansen ut – bra för MFF i så fall.

Österrike. Här har Sturm Graz tappat en behaglig 8-poängsledning under de sista höstmånaderna. Istället har lågrankade uppstickarna Altach tagit över förstaplatsen, men det är nog bara tillfälligt. Redbull Salzburg har kommit igång och vunnit över båda utmanarna. Nu är de 2 poäng efter Altach men det är bara en tidsfråga innan de tar över ledningen. Här är Sturm Graz (3 poäng efter) och högrankade Austria Wien (5 poäng) också med i racet. Men tyvärr tar Redbull hem det.

Cypern. Högrankade Apoel vinner alltid cypriotiska ligan. Senaste undantaget från den regeln var 2012 när AEL Limassol lyckades ta hem titeln. Just nu ligger Apoel 2 poäng efter senaste årens hetaste rival, AEK Larnaca, och på samma poäng som AEL. Det har varit jämnt i grundserien tidigare år också, men när slutspelet börjar så har Apoel stått där med bucklan i sin hand. Serien har bara ett kort uppehåll över jul och racet fortsätter efter nyår. Tipset blir att Apoel tar hem det.

Rumänien. Det händer saker i Rumänien hela tiden. Senast skrev jag om att storlaget Steaua får konkurrens av ett nybildat Steaua som backas upp av armén, precis som det var förr. Nu har en domstol gett det nya laget rätten till namnet Steaua men de nuvarande ligatvåorna kommer troligen att överklaga så bråket kommer att fortsätta. I ligan leder Gheorghe Hagis unga Viitorul Constanta med 2 poäng och bakom Steaua lurar ytterligare lag ett par poäng efter. Ska vi gissa på en hård kamp in på mållinjen mellan ett försvagat Steaua och uppkomlingen Viitorul? 50-50-läge.

Polen. Legia Warszawa, Polens dominanter och det enda laget i ligan med bättre Uefapoäng än MFF, fick en usel start på ligan. Men de senaste matcherna har maskineriet börjat komma igång samtidigt som Lechia Gdansk börjat tappa. Nu har Legia bara 4 poäng upp till ledande Jagiellonia Bialystok och tvåorna Gdansk. I ett polskt perspektiv är det ingenting – poängen halveras när man går in i slutspelet. Mitt tips blir tyvärr att Legia tar hem det till slut.

Hoppen som ligger före
Slovenien
. Precis som förra säsongen är det ett race mellan högrankade Maribor och regerande mästarna Olimpija Ljubljana. Båda lagen har samma poäng, men Maribor leder på inbördes möten. När vårsäsongen drar igång den 25 februari möts de två topplagen för tredje av totalt fyra gånger. Här är det 50/50-läge om det blir Maribor eller vårt hopp Olimpija som vinner till slut.

Azerbajdzjan. Utmanarna Qäbälä med Ricardinho i laget kommer närmare högrankade Qarabag för varje säsong. Nu skiljer 1 ynka poäng mellan de två. Även här är det inbördes möten som går före målskillnad, och där har Qäbälä fördel. Två möten återstår, nästa den 19 februari. Det är fullt möjligt att Qäbälä till slut står som segrare, men jag skulle nog säga 55-45 i Qarabags favör.

Tjeckien. Det ser bättre ut på papperet än vad det är. Lågrankade Slavia Prag är bara 1 poäng bakom Viktoria Plzen när ligan gått till vintervila – men Plzen har en match mindre spelad. Dessutom lurar högrankade Sparta Prag 3 poäng bakom Slavia så prognosen är inte särskilt god för en lågrankad segrare i Tjeckien.

Före, och kommer inte att tappa
Grekland. Olympiakos har 9 poängs försprång i ligan. Trots att det är 18 omgångar kvar innan mästaren utses finns det inte mycket hopp i Grekland. Olympiakos är större och bättre än de andra och tar sin sjunde raka titel.

Skottland. Pratar vi överlägsna i ligan på alla plan kan Celtic vara nummer ett. De har 14 poängs försprång till forna rivalerna Rangers trots en match mindre spelad. Även om Celtic skulle köra med juniorlaget tar de sin sjätte raka titel.

Bulgarien. Ludogorets Razgrad tappade oväntat poäng i helgen men leder fortfarande med 4 poäng före utmanaren Levski Sofia – och har en match mindre spelad. Faktum är att Ludogorets har vunnit ligan alla säsonger de spelat i den högsta divisionen. Man gick upp sedan affärsmannen Kiril Domuschiev tagit över laget i september 2010 och vann direkt 2011-12 och har sedan dess inte släppt greppet om pokalen. Känns rätt kört faktiskt.

Danmark. Det hackade för storsatsande FC Köpenhamn ett par år men nu har man fått upp ångan ordentligt. Vann guldet förra säsongen och spelade CL-gruppspel. Den stabila 11-poängsledningen släpper de inte.

Redan klara
Vitryssland. Enda vår/höst-ligan där segraren har bättre ranking än MFF. Bate Borisov vann för elfte gången i rad och kommer före MFF.