UEFARANKEN

Tung uppförsbacke för Sverige

28 juni 2017

Nu är äntligen årets Europakval igång! Blåbärsnationerna har spelat första matchen i Champions League-kvalets första omgång och i morgon kliver AIK och Norrköping in i Europa League-kvalet. Men de svenska klubbarna äntrar scenen med helt andra förväntningar nu än det varit de senaste åren. Tidigare har man sneglat uppåt i nationsrankingen och sett möjligheten till två platser i Champions League-kvalet. Efter förra årets usla kval för svensklagen kan vi glömma sådana drömmar. Nu är det att inte sjunka ännu längre ner i medelmåttighetens träsk som gäller.

Sverige slutade 21:a på rankingen när säsongen 2016-17 summerades efter CL-finalen mellan Real Madrid och Juventus. Det var bara en tappad plats jämfört med året innan, men problemet är att det fanns en riktigt bra chans att avancera när vi tappade det sämsta året (2011-12 års 2,9 poäng) och med hyfsad utdelning kunde ersatt den med något bättre. Istället missade MFF Europaspel, Häcken åkte ut mot Cork, oprövade Norrköping försvann direkt ur CL-kvalet, AIK gjorde som de brukade och åkte ut i EL-kval 3 mot greker och Göteborg klarade inte Qarabag i EL-playoffet. Så istället för lite plus blev det 2,75 poäng, det vill säga ännu sämre än poängen för det misslyckade 2011-12 som vi äntligen skulle bli av med.

Så räknas nationspoängen ut
Nationspoängen är vad landets klubbar presterat i EL- och CL-sammanhang under de fem senaste åren. Segrar i kvalmatcher ger 1 poäng, oavgjorda 0,5 poäng och förluster inget. I huvudturneringarna är det dubbelt upp: 2 för seger och 1 för oavgjord. Dessutom delas bonuspoäng ut på olika nivåer i främst Champions League. Poängen nationens klubbar samlat ihop under året läggs samman och delas med antalet klubbar som deltagit i Europaspelet, vilket ger årssiffran. Eftersom det är de fem senaste åren som räknas faller ett ifrån när ett nytt kval börjar.

Sverige tappar från 21:a till 25:e plats när poängen för 2012-13 räknas bort.

Nere på 25:e plats
När nu 2017-18 års turnering drar igång räknas 2012-13 års poäng bort och då är Sverige helt plötsligt nere på en 25:e plats. Året som försvinner var nämligen det näst bästa sett med svenska ögon under 2000-talet med både Helsingborg och AIK i Europa Leagues gruppspel. De 5,125 poäng vi tappar från 2012-13 är klart mest bland våra konkurrenter och fyra länder passerar oss: Israel, Bulgarien, Azerbajdzjan (!) och Skottland. Så istället för att snegla uppåt mot 15-platsen, som hade kunnat komma inom räckhåll om de svenska klubbarna presterat bra i fjor, gäller det nu att inte tappa mer.

Om de svenska lagen gör precis vad de ska, det vill säga går vidare när de är seedade och förlorar när de är oseedade skulle den svenska poängskörden i år stanna på cirka 3,25 poäng och ge sammanlagt 18,4. Det är ett par poäng lägre än de 19,75 vi har nu och kommer inte att räcka till mer än en 25:e plats. Vill man hålla sig kring plats 20 gäller det att snitta 4 poäng varje år.

Det krävs alltså att minst ett lag överpresterar för att Sverige ens ska börja fundera på att behålla sin 21-plats. För att nå de 5,125 poäng vi tappar krävs att två lag går till gruppspel (och inte blir slagpåsar) eller att Malmö går till Champions League och vinner någon match – samtidigt som inget av de andra lagen faller igenom. Så här har jag räknat klubb för klubb:

AIK
Seedat fram till omgång 2 i EL-kvalet med litet hopp om att bli det i trean. Jag har räknat med två segrar mot Klaksvik i EL-kval 1, seger och kryss i andra omgången oavsett om det blir Zeljeznicar (Bosnien) eller Zeta (Montenegro) och ut efter en oavgjord och en förlust mot ett grekiskt lag i tredje. Det är ett rätt sannolikt scenario men förhoppningen är att AIK får en bra lott i tredje omgången (HJK Helsingfors eller Mlada Boleslav) och tar sig vidare till EL-playoff. För att göra rejäl nytta för Sveriges nationspoäng gäller det att AIK lyckas lyfta sig i håret och ta sig hela vägen till gruppspelet.

Norrköping
Seedat i EL-kval 1, därefter oseedat. Om Norrköping gör som de ska vinner de båda i EL-kval 1 och åker ut i andra efter en oavgjord. Men med tanke på att det antingen blir skotska S:t Johnstone eller Trakai från Litauen i andra krävs det knappast något mirakel för att Norrköping ska vinna där, trots att de var oseedat i lottningen. Det ger lite extrapoäng till Sverige. Jag skulle snarare säga att Norrköping underpresterar om de åker ut i andra omgången. Sedan gäller som för AIK att vid en bra lottning finns chansen att gå vidare från kvalomgång 3 också, men med normalt utfall ska det vara stopp där.

Östersund
Oseedat i EL-kval 2. Debutanterna drog den verkliga nitlotten och går in i EL-kvalets andra omgång mot turkiska Galatasaray. Om de lyckas få ett kryss i en av matcherna har de överpresterat, går de vidare är de Europahjältar. Om det skulle inträffa har de dock fördelen av att ”ta över” Galatasarays poäng när tredje omgången lottas och kommer då att få möta ett oseedat lag, så klarar de turkarna finns gott hopp om att nå playoff. Men realistiskt sett är det inte Östersund man ska lägga sina förhoppningar om svenska poäng på.

Malmö FF
Seedat i CL-kval 2, och i ev EL-playoff. Det vilar ett stort ansvar på MFF här. Om de gör vad de ska baserat på seedningen kommer de att spela gruppspel i Europa League i höst (ut i CL-kval 3, ny chans i EL-playoff där de vinner och går vidare till EL-gruppspelet). Trots att de har högst krav på sig har MFF en bra chans att samla lite fler poäng till Sverige än vad jag räknat med. Till exempel genom att ta poäng på bortaplan i någon av kvalmatcherna efter omgång 2, men först och främst genom att för tredje gången i rad ta sig till Champions League. Det ger direkt en hel poäng extra på Sveriges nationsranking (4 poäng i bonus delat på 4 deltagande klubbar ger 1 p). Samtidigt ska man inte glömma bort att MFF har alla möjligheter att göra ett rejält fiasko genom att åka ut direkt mot Vardar Skopje i andra omgången. Då ska det mycket till för att Sverige inte ska sjunka ännu djupare än den 25:e plats vi startar från nu.

Är nationsrankingen viktig?
Men är det här med nationsrankingen och nationspoängen viktigt, nu när Uefa gör om reglerna från och med 2018 års turnering? Jo, det är det. Två lag i Champions League-kvalet får de femton översta nationerna på rankingen precis som innan. Så även om den drömmen grusats för de närmaste åren , så gäller det att titta framåt. Ännu ett uselt år och det är en bit in på 2020-talet innan man ens kan börja fundera på sådana drömmar igen – ett bra år och 2016-17 kan bli en parentes istället.

i dagens utgående poängräkningssystem får alla klubbar lägga till 20 procent av nationspoängen till sin klubbpoäng. Det kommer att förändras och bara gälla för klubbar som inte kommer upp till den summan (de 20 procenten) genom egna insatser. MFF kommer alltså inte att få del av de andras poäng när det går bra för dem, medan Östersund och Norrköping är beroende av att de andra svenska klubbarna samlar poäng så att de kan bli seedade i någon omgång.

De nya nationsgränserna
I tabellen ovan med den nya nationsrankingen har jag lagt in de olika gränser som gäller Champions League. CL-kvalet kommer i praktiken utökas med en omgång och svenska mästarna går in i CL-kval 1 istället för som idag omgång 2. Gränserna betyder:

Nation 1-10. Minst ett lag direkt till Champions Leagues gruppspel.
Nation 11-15. Två lag i CL-kvalet.
Nation 16-17. Mästarlaget startar i CL-kval 2.
Nation 18-51. Mästarlaget startar i CL-kval 1 (här är Sverige).
Nation 52-55. Slåss om en plats i ett förberedande kval.