UEFARANKEN

Sverige tappar trots Göteborgs seger


20 augusti 2016

Den där frisparken av Albaek kan visa sig vara viktig för svensk fotboll. IFK Göteborgs 1-0-seger hemma mot Qarabag ger ett helt okej utgångsläge inför returen: 61-39 i Göteborgs fördel baserat på tidigare resultat i Europaspelet. Vinsten och att man inte släppte in något mål gör att Göteborg i bortamatchen antingen kan sikta på att grisa sig till ett 0-0-resultat eller satsa på att göra ett mål – då måste azererna göra tre för att gå vidare.

Sverige tappar till tjugonde plats sedan Danmark gått om.

Sverige tappar till tjugonde plats sedan Danmark gått om (klicka för större)

Trots segern för Götet tappade Sverige en plats på nationsrankingen sedan FC Köpenhamn vunnit i CL-kvalet och Sönderjyske fått oavgjort mot Sparta Prag i EL-playoffet. Det är stenhårt mellan Danmark, Vitryssland och Sverige på platserna 18-20, inte ens en tiondels poäng skiljer lagen åt vilket är mindre än en oavgjord match i kvalet (en poäng till mot Cork för Häcken så…).

Var Sverige tar vägen på rankingen nu beror på hur det går för Göteborg i Baku. Vid avancemang kan Sverige hålla sig kvar på topp-tjugo och rentav avancera till en slutlig nittondeplats. Om Göteborg åker ut kanar vi istället neråt i rankingen, kanske ända ner till plats 23, det vill säga tappar två platser jämfört med 2015-16 istället för att gå uppåt som det var tänkt.

Inte riktigt allt hänger på Göteborg, en del beror naturligtvis hur det går för våra närmsta konkurrenter på nationsrankingen. Ett par länder bakom har redan garanterat lag i gruppspelet och deras ranking får en boost om det blir Champions League. Här är läget för länderna närmast före och efter Sverige efter deras nuvarande placering på nationsrankingen (poäng jämfört med Sverige i kursiv):

16. Rumänien +2,025  Steaua Bukarest går till Europa Leagues gruppspel. Där gör de troligen tillräckligt bra ifrån sig för att inte tappa tvåpoängsförsprånget gentemot Sverige, oavsett hur det går för IFK. Astra Giurgiu ryker nog i EL-playoff trots 1-1 hemma mot West Ham, som man faktiskt slog ut ur EL-kvalet i fjor.

17. Österrike +1,875  Blir onåbara med minst två lag i gruppspel. Rapid Wien klara för EL (4-0 borta mot Trencin) och Red Bull har 1-1 i CL-playoff mot Dinamo Zagreb. Austria Wien har 50/50-läge mot Rosenborg efter 2-1-seger hemma i EL-kvalet.

18. Danmark +0,025  Får in FCK i något av gruppspelen (har 1-0 hemma mot Apoel i CL-playoff) medan det är stor risk att de övriga tre åker ur EL-kvalet. Midtjylland förlorade hemma mot Osmanlispor (Turkiet), Bröndby åkte på 3-0 borta mot grekiska Panathinaikos och Sönderjyskes 0-0 hemma räcker troligen inte mot Sparta Prag. Även i ett worst case-scenario för Danmark med bara FCK i EL tror jag att de kan hålla Sverige bakom sig.

19. Vitryssland +0,025  Det ser tufft ut för vitryssarna i år. Bara Bate Borisov tog sig till playoff men efter en 2-0-förlust borta mot kazakiska Astana är läget prekärt för dem. Statistiken ger Bate bara arton procents chans att reda ut det. Vitryssland blir ett lätt offer för Sverige – om Göteborg går vidare.

21. Norge -1,400  Ett mål på övertid gör att hoppet lever för Rosenborg i EL-playoff, Norges enda kvarvarande lag. Nu har de en 2-1-förlust att gå på från bortamatchen mot Austria Wien vilket är ett helt okej läge (51 procents chans att gå vidare). Det är svårt att inte dra paralleller till Malmö FF:s vändning mot RB Salzburg i CL-kvalet 2014 då Forsbergs reducering i slutminuterna förändrade läget helt och MFF tog sig vidare genom 3-0 hemma. Går Rosenborg vidare men inte Göteborg är Norge förbi Sverige, i alla andra fall  fortsätter de med stor sannolikhet att ligga efter.

22. Polen -2,100  Legia Warszawa räddar Polen genom att ta sig till Champions League. Genom att få överraskningslaget Dundalk på sin lott har de enklaste resan till gruppspelet och vann med 2-0 på Irland. Avancemanget till CL ger bara det Polens nationsranking ett lyft med en poäng. Även här gäller att ett göteborgskt avancemang är nödvändigt för att hålla landet bakom Sverige.

23. Skottland -2,55  Se Polen för resonemang. Här är det Celtic som i stort sett är klart för Champions Leagues gruppspel efter 5-2 hemma mot israeliska Hapoel Beer-Sheva.

24. Israel -3,475  Det borde inte gå för Israel att ta sig förbi Sverige, även om både Beer-Sheva och Maccabi Tel-Aviv går till Europa League. Beer-Sheva är klara för EL efter att sensationellt tagit sig till playoff i CL efter seger mot Olympiakos i kval-3, och Tel-Aviv har 50/50-läge genom 2-1-segern hemma mot Hajduk Split (Kroatien) i EL-playoff. Den tredje kvarvarande klubben, Beitar Jerusalem, räknar jag bort efter förlusten hemma mot franska S:t Etienne. Först om Tel-Aviv tar sig vidare från gruppspelet blir Israel ett hot mot Sverige, främst om Göteborg missat avancemang.

Comments (2)

  1. Uefaranken (Post author)

    Naturligtvis! Tack för att du såg det. Har rättat nu

  2. Erik

    Bra som vanligt, men det var ju såklart 3-0 som Malmö vann med i returen mot RB Saltzburg 😉

Comments are closed.