UEFARANKEN

Svårt för Norrköping och Häcken nästa år

26 juli 2016

20160627Adiagram

Häcken och Norrköping kan få svårt att bli seedade om de får spela Europakval nästa år.

I kväll drar Champions Leagues tredje kvalomgång igång, utan svenskt deltagande för första gången sedan 2009. För Norrköpings del innebär det omedelbara uttåget ur CL-kvalet att utsikterna för en bättre lottning nästa år – om de tar sig till Europaspel – inte är jättestora. Ju bättre det går för AIK och Göteborg i Europa League-kvalet, desto större blir dock chanserna för Norrköping att hamna på rätt sida seedningsstrecket.

För Häcken innebär den tidiga sortin ur EL-kvalet att man får sämre klubbranking 2017 än man hade i år, och de kommer följaktligen att få det ännu svårare att bli seedade. I år var det länge ovisst om Hisingenklubben skulle komma på den övre, seedade, halvan i EL-kval 2. Nu tappar de en halv poäng och får det än svårare att hamna på rätt sida strecket.

För klubbarna är det vilken omgång i kvalet man åker ur som bestämmer hur många poäng man får – resultaten i de enskilda matcherna är oväsentliga (i nationsrankingen är det tvärtom, så länge det fortfarande är kval). Till de poäng klubben tar själv läggs 20 procent av nationens poäng. Utgår man från att AIK åker ut i denna omgång i EL-kvalet och Göteborg får ge sig mot svårt motstånd i EL-playoff innebär det att Sverige får ungefär samma poäng (2,9) till nationsrankingen den här säsongen som vi tappade när 2011-12 räknades bort (alltid de fem senaste säsongerna som räknas). Tack vare den poäng Norrköping får för att de åkte ur i CL-kval 2 kommer de nästa år att ha 4,975 poäng istället för de 3,975 poäng de gick in med i årets kval. Som seedningsgränserna har sett ut de senaste åren räcker det fortfarande bara till seedning i Europa League-kvalets första omgång (se diagram). I andra omgången har det krävts en bit över 5 poäng för att bli seedat både i CL och EL de senaste åren, ända upp till 7,4 i CL 2014.

För Häckens del innebär den obegripliga sortin ur Europa League i andra kvalomgången att man tappar 0,5 poäng på sin klubbranking. Säsongen 2011-12 tog de sig till EL-kval 3 (förlust mot portugisiska Nacional). Man hade alltså 1 poäng att försvara men får bara en halv poäng när man åker ur så tidigt ur EL-kvalet. Det ger Häcken (under samma förutsättningar som för Norrköping) 5,475 poäng, vilket är otäckt nära strecket mellan seedad och oseedad, mellan svåra och lätta lottningar, om de tar sig till Europaspel nästa år.

160723natrankA

Nationsrankingen just nu.

Det som kan förbättra läget för Häcken och Norrköping är om AIK eller Göteborg – eller båda – tar sig till Europa League-gruppspelet. Ett halvtaskigt gruppspel (två segrar, en oavgjord) för ett av lagen skulle ge ytterligare 0,25 poäng till alla svenska klubbars ranking, vilket kan vara skillnaden mellan seedad eller oseedad för framför allt Häcken men även för Norrköping.

CL-kval 3
Även om Norrköping har åkt ur finns det en del matcher i Champions League-kvalet att hålla koll på. Här är några med svenskintresse. Från kvällens matcher har jag valt klubbar från tre av de fyra nationerna närmast Sverige. Bara vitryska Bate Borisov saknas eftersom de kommer att köra över irländska Dundalk.

Tisdag
Partizani Tirana-RB Salzburg 20.00 Rödtjurarna måste vara himmelskt glada över att slippa Malmö FF i år. Istället ställs de mot albanska ligatvåorna Partizani Tirana som det inte ska vara några problem att köra över. Kanske kan det bli sjunde gången gillt för Red Bull som ännu aldrig spelat ett gruppspel i Champions League sedan läskedrycksföretaget tog över Austria Salzburg.

Sparta Prag-Steaua Bukarest 20.00 Rumänien hade en riktigt misslyckad säsong 2015-16. Den kröntes med Steaua Bucarests respass mot Rosenborg i EL-playoff vilket gjorde att inget rumänskt lag spelade gruppspel. Nu behöver landet poäng för att inte fortsätta nedåt på rankingen, men Sparta Prag är en svår motståndare för Steaua. Tjeckerna gick till kvartsfinal i Europa League förra säsongen och får anses vara favoriter. Matchen är en av de fem i icke-mästarspåret (League Route) där mötena ofta är betydligt tuffare redan i tredje omgången, där de lagen går in. Både Steaua och Sparta hade varit seedade bland mästarlagen i denna kvalomgång och i playoff.

Dinamo Zagreb-Dinamo Tbilisi 20.45 Zagreb är klara favoriter i detta Dinamo-derby, men för Sveriges del är det bra om georgierna kan chocka kroaterna. Hoppet är dock inte stort: Tbilisi spelade gruppspel i Uefacupen 2004, sedan dess har man misslyckats att ta sig vidare trots tio försök. Det georgiska Dinamo var en gång en storklubb i Sovjet och vann Uefacupen 1981. Om mina uppgifter stämmer var Dinamo Tbilisi den första fotbollsklubben med namnet Dinamo. Det är kanske inte så mycket att vara stolt över, Dinamorörelsen i Sovjet skapades av KGB:s grundare Felix Dzerzjinskij och behöll starka band till den hemliga polisen (NKVD/KGB) under hela kommunisttiden.

Onsdag
Astana-Celtic 16.00 Här är inte Sveriges nationsranking i centrum, utan det ska bara bli intressant att se var Celtic står. Astana från Kazakhstan är en betydligt svårare nöt att knäcka en lilla Lincoln Red Imps från Gibraltar som ställde till problem för skottarna i förra omgången. Kazakerna tog sig till gruppspelet i Champions League i fjor via segrar mot Maribor (Slovenien), HJK (Finland) och Apoel (Cypern). De slutade sist efter Atletico, Benfica och Galatasaray, vilket kan jämföras med Celtic som kom sist i sin Europa League-grupp, efter Ajax, Fenerbahce och Molde.

Rosenborg-Apoel 19.15 Cypern har länge legat framför Sverige och Norge en bit bakom. Nu kan det bli tvärtom om Rosenborg vinner detta jämna möte som kan sluta hur som helst. Sverige har fyra poängs marginal till Cypern men bara lite mer än en till Norge. Så heja Apoel!

Astra Giurgiu-FC Köpenhamn 19.30 Astra Giurgiu slog ut ett mycket blekt West Ham ur EL-kvalet i fjor och har gått till minst playoff i Europa League de senaste tre åren, men FCK bör kunna klara av de rumänska mästarna. Det här är en match där man ur svensk synvinkel skulle vilja ha två förlorare, men måste jag välja säger jag dansk seger. Med ett misslyckat kval även för Steaua så är vi i slagläge på Rumänien.