UEFARANKEN

Skrällarnas CL-kval

3 augusti 2016

Vi kör en liten snabb uppdatering av bloggen direkt, nu när lagen till Champions Leagues playoff är klara. Och det är mer än ett överraskningslag som tagit sig vidare.

160803clpl

Lag i fetstil seedade. Överstrukna utslagna av de till höger.

I mästarspåret (ligavinnarna från länderna 13 och neråt spelar här) är irländska Dundalks avancemang genom att besegra vitryska Bate Borisov med 3-0 hemma den absolut största sensationen. De gick in med 2,59 i rankingpoäng och Irland är rankat 41:a medan Bate har spelat gruppspel i Champions League fyra av de fem senaste åren. Resultatet 3-0 är sensationellt bara det.

Storklubben Olympiakos lyckades inte göra mål på israeliska Hapoel Beer-Sheva på två matcher och åker därmed ner till EL-playoffet efter dagens 1-0-förlust i Israel. Grekerna har gått till CL-gruppspel varje år sedan 2011, Beer-Sheva har åkt ut direkt de två gånger man tidigare varit med i CL-kvalet.

160803cllr

Fetade lag vidare, överstrukna utslagna och de till höger är oseedade lag från CL-kval 3 som tagit sig vidare till playoff.

I League Route – ickemästarspåret för de bästa lagen som inte går direkt till gruppspelet i länderna  1-15 – var det bara ett av fem seedade lag som tog sig vidare till Champions Leagues playoff. Det ska sägas att konkurrensen är hårdare här och det finns inga lag som Dundalk som man förväntas köra över. Det var bara seedade Ajax som med en 2-1-seger på bortaplan kunde betvinga grekiska tvåorna Paok. I övrigt fick Sjachtar Donetsk ge sig på straffar mot schweiziska Young Boys (en knall), Anderlecht åkte mot ryska Rostov efter 0-2 hemma (hyfsat stor överraskning), Fenerbahce klarade inte Monaco (liten rankingskillnad mellan dem) och Steaua Bukarest blev för svåra för Sparta Prag. Även i det sista fallet fanns ingen klar favorit.

Förlorarna i CL-kval 3 går till EL-playoff där de lottas mot vinnarna i morgondagens matcher. För de lag som tagit sig till CL-playoff väntar lottning den 5 augusti. Vilka som är seedade och oseedade syns i tabellerna.

Kan man säga något om Sveriges ranking efter det här? Ja, det var bra att Rosenborg inte gick vidare (ut mot Apoel efter tre mål på övertid för cyprioterna), men det var lite synd att Red Bull och FCK gjorde vad de skulle och gick vidare. Österrike hade gott kunnat tappa lite fler poäng (är en dryg poäng före oss) och med tanke på Danmarks framfart i årets Europakval hade de behövt kylas av. Nu ligger de tre tiondelar bakom oss och har tre klubbar i elden i morgon torsdag mot Sveriges två.

Att AIK och Göteborg vänder sina underlägen i morgon och att någon av dem kan överraska och ta sig till EL-gruppspelet är naturligtvis det som påverkar Sveriges ranking mest. Kan vi få två tvåmålssegrar tack?