UEFARANKEN

Skotskt fiasko början på vägen upp

10 juli 2017

Första kvalomgången i Europaspelet är avklarad. I Europa League gjorde Norrköping sitt jobb mot Pristina medan AIK får ett minus för den oavgjorda bortamatchen mot Klaksvik. Det är sådana poängtapp som inte påverkar klubbpoängen mer än marginellt men som sänker den svenska nationsrankingen i längden. Av länderna före Sverige klarade hälften av dem första kvalomgången helt utan poängtapp, vilket gör att vi tappar lite mot dem. För ett år sedan redde jag ut lite mer vad dessa onödiga poängtapp kostar oss i längden.

Sverige har klättrat till 24:e plats men har fortfarande en bit upp till 21 där man avslutade förra säsongen.

Men huvudsaken är ändå att vi har båda klubbarna med oss till andra omgången. Till skillnad från Skottland. Skotsk fotboll förutom Celtic är riktigt under isen nu, och det är ingen tillfällighet att både Rangers och Saint Johnstone’s åkte ut direkt mot beskedligt motstånd från Luxemburg (Progres Niederkorn) och Litauen (Trakai), rankade 46:a och 48:bland Europas fotbollsnationer. Den usla starten med bara en seger och resten förluster gör att skottarna åker ner till 26:e plats på nationsrankingen, passerade av Cypern och Sverige. Sverige har – trots AIK:s poängtapp – alltså börjat sin väg tillbaka mot högre höjder genom att avancera från 25:e till 24:e plats. Men det är fortfarande en rejäl bit upp till den 21:a plats vi slutade säsongen 2016-17 på. Positivt för Sveriges del är att både Bulgarien och Vitryssland på platserna 21 och 22 fick varsin klubb utslagen (Dunav Ruse och serieledande Sjachtar Soligorsk).

Värt att notera är att fyra länder redan nu har blivit av med alla sina klubbar, och det är de fyra sämst rankade nationerna: Kosovo, San Marino, Andorra och Gibraltar. Förutom Skottlands fiasko har också Serbien börjat dåligt med två av tre startande klubbar utslagna i EL-kvalets första kvalomgång. De länder som har fått en klart bättre start än förväntat är Luxemburg, som har tre klubbar med i andra omgången, och Irland som har alla kvar.

Den närmaste framtiden – det vill säga kvalomgång 2 som inleds i morgon tisdag – ser bra ut för de svenska lagen på papperet. Om allt går som det ska får vi tre av fyra lag vidare utan några större problem. Alla poäng Europadebutanten Östersund tar mot Galatasaray är ren bonus och får sättas på bragdkontot.

AIK möter bosniska Zeljeznicar – järnvägsarbetarna – som med sina sex mästerskapstitlar är segerrikast i Bosnien.  De vann faktiskt också  jugoslaviska ligan en gång, 1971-72. I Europaspelet har Zeljeznicar en semifinal i Uefacupen 1984-85 som absolut främsta merit. På senare år har det varit magrare med internationella framgångar: Inget Europaspel i fjor och åren dessförinnan ut mot i tur och ordning Standard Liege (2015), Metalurg Skopje (2014), Viktoria Plzen (2013), Maribor (2012) och Maccabi Tel-Aviv (2011). Senast bosnierna besegrade ett någorlunda bra lag var 2011 då de slog ut Sheriff Tiraspol, som vid den tiden regelbundet nådde gruppspel. Det borde alltså inte vara något problem för ett koncentrerat AIK att ta sig vidare.

Norrköping är oseedat i EL-kval 2, men får ändå möta ett lägre rankat lag. Det är litauiska FK Trakai som slog ut skotska Saint Johnstone’s i första omgången. Till skillnad från Zeljeznicar är Trakai en ung klubb, bildad 2005 och deltog i ligaspelet för första gången 2006. De nådde högsta ligan 2014 och började med en fjärdeplats vilken följts av två andraplatser och ett cupguld. Således är Trakais Europahistoria också kort: 2015 slog man ut Havnar Botfelag från Färöarna men åkte ut mot cypriotiska Apollon Limassol. 2016 fick man respass direkt mot inte så imponerande Nomme Kalju från Estland. Den litauiska ligan är rankad 48:a och ett skärpt Norrköping ska ta sig vidare till tredje omgången.

Det mesta som finns att skriva om Malmö FF:s möte med Vardar Skopje i Champions League-kvalets andra omgång är redan skrivet. Malmö bör vinna, men ska inte ta lätt på uppgiften. Vardar har åkt ut direkt i andra omgången i de fyra senaste CL-kvalen, men det har varit mot namnkunnigt motstånd: Zagreb, Apoel, Steaua och Bate – och mot Apoel 2015 åkte de på bortamålsregeln efter två oavgjorda.