UEFARANKEN

Sista chansen nå nya höjder för MFF

6 november 2017

Nu är Allsvenskan avslutad och guldet firat för Malmö FF – alltså dags att titta framåt för svenska mästarna. Efter sommarens misslyckande mot Vardar gäller det för Malmö att visa att man hör hemma i Europa, att 2016 och 2017 var undantagen och de två CL-slutspelen inte några lyckträffar. Det gäller också att ta chansen att förbättra rankingpoängen för de två följande åren blir det svårt. När MFF går in i kvalet till Champions League sommaren 2018 är det sista gången klubben enkelt kan höja sig i Uefarankingen.

Rankingen räknas efter insatserna de fem senaste säsongerna, och det är 1,0 poäng som MFF tog i Europa League-kvalet 2013 (ut mot Swansea i  kvalomgång 3) som försvinner när nästa säsong går igång. Tack vare det nya formatet som börjar användas i sommarens kval kommer MFF att ta mer än det, även om man förlorar alla sina matcher.

I det nya formatet, som gör det svårare att nå CL-gruppspelet, börjar MFF redan i CL-kval 1, vilket gör att det krävs ytterligare en kvalomgång jämfört med tidigare för att nå gruppspelet. Fördelen är att alla som förlorar i CL-kvalet får en andra chans i EL-kvalet (tidigare gällde det först från CL-kval 3). Om Malmö först förlorar i CL-kval 1 för att sedan åka ut definitivt från Europa League-kvalets andra omgång kommer de att få 1,5 uefapoäng. För varje runda man överlever blir det ytterligare en halv poäng att lägga på rankingen, och gruppspel i Europa League garanterar 3 poäng.

Det nya beräkningssystemet ger alltså bättre poängutdelning för Europa League-kvalet än det gamla gjorde. Tidigare var klubbar garanterade 2 poäng vid avancemang till EL-gruppspelet, nu har det höjts till 3. När MFF åkte ut i tredjerundan 2013 gav det 1 poäng, det är lika mycket som den som åker ut i första kvalomgången får 2018. För förlust i playoff blir det nu 2,5 mot 1,5 poäng tidigare.

Efter säsongen 2018-19 blir det svårt för MFF att höja rankingpoängen, eftersom det är de två Champions League-åren som står på tur att försvinna. Då tog Malmö 6 poäng båda åren, vilket kräver en hel del för att överträffa. Det är alltså nu det gäller!

TAbell över de svenska klubbarnas Uefakoefficient.

Ingen svensk klubb kan ha mindre än 3,745 poäng (20 procent av nationspoängen).

AIK och Djurgården till EL-kval

Tack vare sina silvermedaljer (stora och lilla) i Allsvenskan spelar Stockholmslagen AIK och Djurgården Europa League-kval 2018 och går då in i omgång 1. Det nya poängräkningssättet slår hårt mot AIK som får sin poäng i stort sett halverad, från 7,75 till 4,0. Förklaringen är att i det gamla systemet fick alla klubbar 20 procent av nationens poäng, medan i det nya är det bara de klubbar som inte har egna poäng som överstiger nationsdelen som får räkna den. Om man som AIK har ungefär hälften egna poäng och hälften från nationspoängen blir det ett stort tapp. För till exempel Malmö är påverkan betydligt mindre när man går  från 17,75 till 14,0. För en klubb som Djurgården, som helt saknar egna poäng, blir det snarare ett lyft när konkurrenter från mindre nationer tappar sin nationsdel. Djurgården ser för närvarande ut att gå in i kvalet med 3,745 poäng, men höjs i takt med att Östersund tar poäng i Europa League. För varje ÖFK-seger får DIF 0,1 poäng och för en oavgjord hälften så mycket.

Prognosen säger att båda klubbarna blir seedade i första omgången i EL-kvalet men ingen av dem i andra omgången.

Och kanske Häcken

De allsvenska bronsmedaljörerna BK Häcken får den sista svenska platsen i EL-kvalet om MFF, AIK eller Djurgården tar hem cupen. Häcken har bara skrapat ihop 1,5 egna poäng på sina två starter i Europa League-kvalet och får precis som Djurgården nöja sig med nationsdelen 3,745 poäng. Inte heller de kan se fram emot seedning mer än i första kvalomgången.

Nya tabeller?

Nya seedningstabeller kommer, men jag väntar tills Uefa får sin poängräkning för klubbarna att stämma överens med vad de säger. Om det dröjer för länge (vilket inte är helt otänkbart när det gäller Uefa) ordnar vi det ändå. Det som är sagt om poäng här bör dock stämma.