UEFARANKEN

Sista chansen för MFF och AIK oseedat

3 juni 2017

Mycket MFF längre ner, men vi börjar med det som har hänt: AIK missar seedning i tredje kvalomgången till Europa League. Det var spännande in i det sista och med bara minuter kvar av den sista matchen låg faktiskt AIK på rätt sida strecket.

AIK stannar på fel sida strecket i EL-kval 3. Klicka för större.

När vi gick in i de avgörande skedet på onsdagen låg AIK på rätt sida strecket, och det började bra med att Olexandria tog EL-platsen i Ukraina. Men grekiska slutspelsserien och turkiska cupfinalen slutade fel och AIK ramlade ner under strecket. På torsdagen blev det förväntade resultat i både Danmark (Midtjylland vann EL-platsen, negativt) och Redbull Salzburg vann cupen (positivt eftersom lågrankade Altach då fick EL-platsen). Och AIK kvar precis under seedningsstrecket.

Det gjorde att allt hängde på schweiziska ligans upplösning på fredagen. Om fyran Sion gick förbi Lugano skulle högrankade Sion få direktplatsen till Europa Leagues gruppspel och lågrankade Lugano få börja i EL-kval 3 och då hamna efter AIK. Lugano förlorade sin match mot Luzern med 1-0, medan Sion-Grasshoppers fick avbrytas tjugo minuter på grund av att domaren fick problem. När matchen väl kom igång (med ny domare) lyckades Sion peta in bollen i 100:e minuten och AIK var på rätt sida strecket. Men fem minuter senare slog Grasshoppers (med ex-djurgårdaren Emil Bergström på plan) tillbaka och sätter 1-1, vilket blir slutresultatet. Och AIK var tillbaka på den oseedade sidan i EL-kval 3, och det är där de kommer befinna sig när EL-kvalet börjar.

Men det är trots allt inte helt kört med seedningshoppet i tredje omgången för AIK. Om något av de fem lag som har högre ranking än Solnaklubben i EL-kvalets första omgång åker ut direkt så går AIK upp till rätt sida. Men det rör sig om Maccabi Tel-Aviv, Midtjylland, Dinamo Minsk, HJK från Helsingfors och antingen Legia Warszawa eller Lech Poznan. Alltså klubbar som har rätt bra erfarenhet av Europaspel och inte bör snubbla på något blindskär på Malta eller Färöarna.

Så AIK får nog ställa in sig på en tuff match i tredje kvalomgången – om de når dit. Riktigt bra lotter skulle vara HJK eller tjeckiska Mlada Boleslav. Riktigt svåra är Milan, PSV eller Athletic Bilbao. Om de mot förmodan får hjälp upp över seedningsstrecket blir helt plötsligt Bröndby en svår lottning medan Ventspils eller skotska Saint Johnstone är vinstlotterna.

Och det är bara om högrankade lag åker ut i första omgången som AIK kan dra nytta av det. Tredje omgången lottas innan andra är färdigspelad, så lottdragningen där görs utifrån det högre lagets Uefapoäng. Om ett oseedat lag slår ut ett högrankat i andra omgången kan det alltså inte göra AIK seedat i tredje.

MFF:s seedningsöde hänger på polska ligan – den sista att avgöras. Klicka för större.

MFF och avslutningen
Förutsättningarna inför morgondagens högdramatiska matcher i Ekstraklasa är enkla. Vinner Legia Warszawa serien blir Malmö FF oseedat i tredje kvalomgången till Champions League. Vinner något av de andra tre lagen som har chansen blir Malmö seedat. Bara för att göra det extra spännande möts de fyra lagen inbördes (Legia-Lechia och Jagiellonia-Lech) när sista omgången sparkar igång på söndag klockan 18.00.

Läget i serien är att Legia Warszawa har 43 poäng, de tre jagande 41. Vinner Legia mot Lechia Gdansk är det kört för MFF.
Om Legia tappar poäng samtidigt som Jagiellonia Bialystok vinner mot Lech Poznan är saken däremot biff – då blir MFF seedat.
Om både Legia och Jagiellonia förlorar vinner Lech Poznan ligan och det är också helt okej för MFF. Det är bara Legia Warszawa som inte får vinna.

Malmös möjliga motståndare
Vi vet sedan tidigare att irländska Dundalk, lettiska Spartaks Jürmala och finska IFK Mariehamn troligen kommer att ligga i den lottskål som Malmös motståndare i CL-kval 2 dras ifrån. Nu har våra motståndare från andrarundan 2015, litauiska Zalgiris Vilnius, sällat sig till den skaran. Då följdes 0-0 i Malmö upp med bortaseger 0-1 vilket var början till ännu ett oförglömligt Champions League-äventyr. Om Uefa gör som tidigare blir det dessa fyra lag i Malmös lottskål tillsammans med en eller två av segrarna i blåbärsrundan CL-kval 1.

Som jag skrev sist: undvik förra årets överraskning Dundalk till varje pris. Zalgiris behöver vi inte heller ställas mot igen, men vill MFF göra något bra i Europa ska litauerna inte vara något problem. Resten ska vi bara köra över.

Comment (1)

  1. Pingback: JUST NU: Mardröm för AIK - snöpligt mål ändrade allt -

Comments are closed.