UEFARANKEN

Platt fall för MFF, två pudlar och AIK-lyft

16 mars 2017

MFF under strecket (klicka för större).

Efter nästan en månad på rätt sida var Malmö FF helt plötsligt under seedningsstrecket till Champions Leagues tredje kvalomgång igen. Först visade det sig att rumänerna halverade poängen när slutspelet inleddes (pudel 1: det hade jag missat i min sammanställning), vilket gjorde att Viitorul Constantas ledning till högrankade Steaua Bukarest förvandlades från 4 poäng till 2 poäng med en knapptryckning. När Viitorul i måndags misslyckades med att få hål på Dinamo Bukarest (0-0) efter att Steaua vunnit sin match mot Cluj var plötsligt Steaua i topp. Och MFF ner en plats i seedningstabellen.

För att fullända den usla veckostarten gick Qabala på pumpen mot Neftci Baku i azeriska ligan, medan de högrankade konkurrenterna Qarabag tvålade till hopplösa jumbon Azal Baku med 1-0 hemma. Därmed blev det ledarskifte även i azeriska ligan och MFF försvann ner till elfte plats, precis utanför de seedades skara.

Jag sätter dock mitt hopp till att Viitorul reder upp situationen redan på lördag då man tar emot Steaua på hemmaplan. En seger där är väl inte för mycket begärt av Gheorghe Hagis unga lag?

Den polska toppstriden tätnade ytterligare när ledande Lechia Gdansk förlorade medan resten av toppkonkurrenterna vann sina matcher. Nu är det enda högrankade laget, Legia Warszawa bara 3 poäng efter nya ledarna Jagiellonia Bialystok. På söndag möts Lechia och Legia i Gdansk.

Elfteplatsen och pudel 2
Nu när MFF ligger på elfte plats i CL-kval 3:s seedningstabell så blir det här med rätt vinnare av Champions och Europa League än viktigare. Jag har blivit uppmärksammad på att rätt vinnare av EL är färre än jag trott (pudel 2). Så länge lågrankade Slavia Prag leder tjeckiska ligan är det bara de lag som ligger före MFF i seedningstabellen till CL-kval 3 som duger. Det vill säga Olympiakos, FCK och Apoel. Om någon av dem vinner Europa League försvinner de ur seedningstabellen och ersätts av tvåorna som förhoppningsvis är lägre rankade än MFF.

Lång förklaring
Varför duger inte Roma eller Besiktas längre då? Det handlar om den så kallade mästarplatsen som finns i nästa säsongs CL-gruppspel. Den går i första hand till Champions League-vinnaren. Om CL-vinnaren kvalificerat sig till gruppspelet genom ligan (vilket oftast är fallet) går mästarplatsen vidare till EL-vinnaren. Om även denna kvalificerat sig till CL-gruppspelet genom ligan (som Roma eller Besiktas kan göra) dras mästarplatsen in och utöver de tolv nationer som har direktplats in i CL-gruppspelet får även den trettonde nationens mästare en direktplats. Det är Tjeckien som sitter på den trettonde platsen, och som då försvinner ut ur CL-kval 3-seedningen. Men eftersom Slavia Prag ligger efter MFF i seedningstabellen påverkar det inte oss på något sätt. Vi har fortfarande tio seedade lag framför oss. Jag har räknat med att mästarna i den trettonderankade nationen alltid ska vara högrankat i förhållande till MFF, men så är inte fallet nu. Stort tack till Henrik Zackrisson som gjorde mig uppmärksam på feltänket.

AIK ovanför strecket (klicka för större).

Uppåt för AIK
Den enes död är den andres bröd. När Steaua och Viitorul och Qarabag och Qabala byter platser till Malmös nackdel är det precis tvärtom för AIK. De två högrankade klubbarna lämnar seedningstabellen för Europa Leagues tredje kvalomgång och ersätts av de två lågrankade som tidigare lett sina ligor. Helt plötsligt är AIK på rätt sida seedningsstrecket i EL-kval 3 igen.