UEFARANKEN

På väg mot ett stängt CL?

24 augusti 2016

Kvällens Champions League-playoff överskuggas till en del av ytterligare information om det nya formatet för turneringen som ska gälla 2018-21. Under torsdagen, innan lottningen av CL-grupperna klockan 18, kommer flera möten att hållas där förhoppningen är att storklubbarna och Uefa ska enas. Målet är att det ska bli klart under torsdagen så att formatet kan beslutas på fredagen, i god tid före den 14 september då efterträdaren till den avstängde Uefa-presidenten Michel Platini ska väljas. Den nye ska inte få något att säga till om i den här frågan.

Av vad som kommit ut hittills (bland annat från Mundo Deportivo och AP) innebär det nya formatet att de fyra stora ligorna – Spanien, England, Tyskland och Italien – ska få fyra direktplatser till Champions League. Länderna på plats 5-7 (Frankrike, Ryssland och Portugal) får två direktplatser och en var går till länderna 8-12. De fem återstående platserna går till de kvalande mästarna i länderna 13-55, precis som i dag. Däremot skrotas League Route (CL-kvalet för ickemästare där det finns fem platser i potten i dag).

Vinnare på det här är Italien, som i dag har två direktplatser och en kvalplats i CL och nu får fyra platser direkt in i gruppspelet. De tre andra toppnationerna slipper också risken att tappa sitt fjärde lag i ett osäkert kval.

Förlorarna är länderna på plats 5-15 som tappar en kvalplats var i och med att League Route skrotas.

För Sverige och de andra länderna från sextonde plats och neråt blir det varken lättare eller svårare att kvala in till huvudturneringen om det blir så här. Det blir lika många mästarlag i kvalet och man har fortfarande fem platser att slåss om. Däremot blir det oerhört mycket svårare att få fler än ett lag med i turneringen. Med det nya sättet blir det ingen skillnad i att ligga på trettionde eller trettonde plats: mästarlaget får kvala och inget mer. Därmed försvinner också det någorlunda realistiska hoppet om två platser för Sverige, den får ersättas med en rosenskimrande dröm om tolfteplatsen. Det är betydligt svårare att ta sig dit.

Det kommer också att bli betydligt svårare att ta steget upp från trettonde till tolfte plats om poängberäkningen fortsätter vara som i dag. Tolvan har två lag direkt i gruppspelet – trettonde har ett i kvalet. Då gäller det att det går riktigt dåligt för tolvan samtidigt som den trettonde nationen samlar poäng som bara den i Europa League.

Europa League har för övrigt inte nämnts i någon artikel hittills. Kommer det att vara kvar som i dag eller kommer EL att användas för att kompensera länderna som förlorar på CL-förändringen (5-15)? Inte heller om vinnaren av EL ska få en plats i CL har det sagts något om, men det är väl frågor som de stora klubbarna inte är så intresserade av.

Det är två saker som skaver rejält med det nya förslaget. Först och främst att de fyra stora ligorna troligen kommer att få använda den fjärde direktplatsen som ett wild card till en framgångsrik klubb som misslyckats i egna ligan. Det bryter mot grundprincipen om att det är samma regler för alla; blir Sunderland fyra så ska de självklart få den fjärde platsen även om United eller Chelsea har missat. Det andra är att man gör hoppet mellan de tolv första och resten så stort att det blir betydligt svårare att avancera./Edit – se nederst/ Steget mot en stängd liga blir allt mindre.

Kvällens CL-kval
ELliveBDe sista fem playoff-matcherna till Champions League spelas i kväll  (tisdag). Förlorarna där får en plats i Europa League-gruppspelet där de kan stöta på IFK Göteborg – om Göteborg klarar av Qarabag i morgon. Här bredvid är seedningen till EL- gruppspelet som den ser ut före dagens matcher. Här räknar jag med att det står 0-0 i alla matcher som inte börjat än. Ett lag från varje seedningsgrupp lottas till tolv fyrlagsgrupper. Lottningen sker på fredag klockan 13.00.

Seedningstabellen kommer att uppdateras på Twitter (@uefaranken) när CL-matcherna är slut i kväll. Får se om jag får ut den på bloggen också då.

 

  • Edit: Här är ett stycke borttaget som jag mer och mer börjar misstänka har sitt ursprung i en felöversättning. Det löd så här:  Enligt Aftonbladet blir det dessutom inte ens förändring år för år beroende på läget på nationsrankingen utan länderna får sina platser för tre år i taget.