UEFARANKEN

Nitar och vinstlotter för de svenska klubbarna

18 juni 2017

På måndag är det dags – lottningen för de två första kvalomgångarna i Champions League och Europa League! Här är nitarna och vinstlotterna för de fyra svenska klubbarna som är inblandade.

Champions League-kvalet
Malmö FF går in i Champions Leagues andra kvalomgång och är seedat. Om lottningszonerna görs som de brukar är förra årets Europasensation Dundalk enda nitlotten. Malmö ska naturligtvis vinna även mot irländarna, men de är betydligt bättre än de övriga möjliga motståndarna. De riktiga vinstlotterna är finska IFK Mariehamn (fint reportage i DN idag) och lettiska Spartaks Jürmala, men ett kvallag eller Zalgiris Vilnius går bra det också. Jag har utvecklat detta i tidigare inlägg. Första matchen går 11-12 juli och returerna 18-19 juli.

Seedade i EL-kval 1 till vänster och oseedade till höger. Klicka för större.

Europa League-kvalet omg 1
Allsvenska tvåan AIK och trean Norrköping går in som seedade i Europa League-kvalets första omgång. Det är zonlottning som gäller och normalt hamnar lag från Norden, Baltikum och Storbritannien/Irland i Sveriges zon, påfallande ofta kompletterat med Luxemburg och ibland Ungern. Tio zoner med fem seedade och fem oseedade lag i varje.

Några mardrömsmotståndare går inte att hitta bland de oseedade i första omgången, men det kan vara bra att undvika ett lag: Cork City. I fjor slog de ut Häcken i andra omgången, 2005 fick Djurgården respass ur Uefa-cupen (Europa Leagues föregångare) och 2004 förnedrades MFF i Intertotocupen. Även om Göteborg slog dem 1999 och Hammarby 2007 är Cork ett boogieteam för svenska lag som ska undvikas med alla medel.

Vinstlotterna är obegränsade, men finska lag ska inte vara något problem (Vasa och SJK från Seinäjoki ) och de båda Luxemburgsklubbarna Fola Esch och Progres Niederkorn har aldrig gått vidare i Europaspelet. Men varken färöingar, litauer, lettländare eller estländare ska vara några problem. Undvik bara Cork så ska vi ha två lag relativt enkelt vidare.

Matcherna spelas den 29 juni och 6 juli. Vem som börjar hemma avgörs i lottningen (det gäller för övrigt på alla nivåer i Europakvalen).

Europa League-kvalet omg 2
Här har vi garanterat Östersund med som oseedade. De går in i andra omgången tack vare segern i Svenska cupen. Vi utgår dessutom från att Norrköping gör Östersund sällskap bland de oseedade och att även AIK går vidare, men de hamnar bland de seedade lagen.

Hur zonindelningen görs har jag inte lyckats dechiffrera, men det verkar som om de svenska klubbarna i princip kan få möta alla lag. Här är det sex zoner med tio lag i varje, fem seedade och fem oseedade.

Eftersom andra omgången lottas långt innan den första är spelad kommer inte seedningen att förändras, även om något av de högrankade lagen slås ut. Det enda som händer är att det oseedade laget tar över platsen från det högrankade. Kvalomgång 2 spelas den 13 och 20 juli.

Seedade i EL-kval 2 till vänster och oseedade till höger. Klicka för större.

Seedade AIK
Några riktiga nitlotter för seedade AIK går inte att hitta, men Sarajevo kan absolut vara bra att undvika. De har gjort flera anmärkningsvärda insatser under åren och slog till exempel ut grekiska Atromitos 2014 – den klubb som AIK åkte ut mot året efter.  Kazakiska Kairat Almaty gjorde ett bra EL-kval 2015 och tog sig till playoff, så det är onödigt att stöta på dem redan nu. Lägg till Jagiellonia Bialystok som utmanade Legia Warszawa om segern i polska ligan in i det sista så har vi de tre lag som AIK helst ska undvika – även om AIK ska kunna slå alla och kommer att vara favoriter mot dem.

Vinstlotter för AIK då? En riktigt bra lottning bör vara ett enkelt lag med okomplicerad resa. Kan man då tänka sig Levadia Tallinn eller Nomme Kalju från Estland, eller Olimpija Ljubljana från Slovenien? Riskerna för en långresa är rätt stor. Armenien, Kazakstan, Azerbajdzjan och Israel finns att välja på.

Oseedade Norrköping och Östersund
För oseedade Norrköping och Östersund är det värre i andra omgången. De riktiga nitlotterna är de tre översta lagen: Galatasaray, Maccabi Tel-Aviv och Astra Giurgiu. Galatasaray behöver ingen närmare presentation och ska undvikas till varje pris, även om de inte är lika bra som under storhetstiden. Trots ett sopigt EL-gruppspel förra säsongen är Maccabi Tel-Aviv inget man vill möta. Europarutin i massor och slog ut såväl Basel som Viktoria Plzen så sent som 2015. Astra Giurgiu låter inte mycket för världen, men rumänerna tog sig till slutspelet i Europa League efter en andraplats i gruppen senast. Mest kända är de för att de två senaste åren gett West Ham respass ur EL-kvalet. Där är några lotter till som inte är så kul: danska Bröndby och Midtjylland till exempel, liksom vitryska Dinamo Minsk, kroatiska Hajduk Split och Panionios – de sistnämnda mest för att de är från Grekland och svenska klubbar har normalt sett skitsvårt för grekiska lag.

Om det var lätt att hitta nitlotter så är det svårare att hitta de riktiga vinstlotterna, men de här tre borde Norrköping slå och Östersund ge en ordentlig match: Lättast är Ventspils från Litauen som är med i Europakvalet varje år men ytterst sällan gör något anmärkningsvärt. Den skotska ligan är medioker bortsett från Celtic så Saint Johnstone är en vinstlott även om de slog ut Rosenborg för några år sedan. Den tredje högvinsten bör azeriska Inter Baku vara. De har aldrig vunnit mot något renommerat lag, och de vinner aldrig en straffläggning i Europa. På tre försök har de förlorat alla gånger – senast mot Elfsborg 2014.

CSKA Sofia och Redbull
Det har blivit en ändring i seedningstabellerna sedan sist, men det är inget som får några konsekvenser för de svenska klubbarna. Det är bulgariska tvåan CSKA Sofia som får starta i Europa League-kvalet sedan de överklagat till idrottsdomstolen CAS och fått rätt. Uefa menade att klubben var att räkna som ny efter konkursen för något år sedan och därför inte uppnått de tre år som proffsklubb som man måste ha för att få licens till Europaspelet. Men CAS gick på CSKA:s linje och nu kommer bulgarerna att starta i Europa Leagues första kvalomgång. Några fler liknande fall finns inte på gång vad jag vet.

I våras sa Uefa att de skulle titta på ägarsituationen i de båda Redbull-klubbarna Salzburg och Leipzig om båda kvalificerade sig för Europaspel. En ägare får bara ha med en klubb i Europaturneringarna och bryter man mot den bestämmelsen ska det sämst placerade laget i den inhemska ligan uteslutas, det vill säga tvåorna Leipzig – Salzburg vann ju i Österrike. Det har inte hörts ett pip om någon utredning eller att man på något annat sätt öppnat ett ärende av det, men mycket föregår i det tysta inom Uefa.

Det som gör ärendet komplicerat är att medan Salzburgslaget är helägt av Redbull är Leipzig på papperet en medlemsägd förening. Medlemsägandet är på samma nivå som hos AFC United och i praktiken är det läskedrycksföretaget som kontrollerar även den tyska klubben. Dock har man gjort olika juridiska konstruktioner för att inte kunna bli fällda av Uefa för dubbelägandet. Att man solklart bryter mot andemeningen i Uefas förbud om att ha två klubbar i Europaspelet, det struntar Redbull i.