UEFARANKEN

Neråt för MFF, grekiskt drama och EL på plats

22 november 2016

161122cl3Malmö FF halkar neråt efter helgens ligamatcher i Europa. I den seedningstabell som vi bryr oss om mest, den för Champions League-kvalets tredje omgång, är tappet två platser, från sjunde till nionde, men klubben håller sig fortfarande på rätt sida strecket.

Ska man vara orolig? Ja. Absolut. För många ligadominanter har kommit upp i topp eller är nära redan, och tre kan vi redan räkna bort (Bate, Celtic och FCK). En niondeplats hade sett bra ut i mars, men redan i november? Nu är det bara ett lag till MFF kan släppa förbi sig och ändå ligga på rätt sida strecket. Det kan gå med en elfteplats också, men då krävs att både Champions League och Europa League vinns av klubbar som går direkt in i CL-gruppspelet genom sin placering i ligan.

Det som pressat ner Malmö är att Bulgariens dominanter Ludogorets Razgrad vann sin hängmatch och därmed passerade utmanarna Levski Sofia (med Simon Sandberg). Det skiljer 3 poäng mellan klubbarna som har ett ordentligt försprång ner till resten av ligan. Dessutom tappade vårt hopp i Slovenien, Olimpija Ljubljana, serieledningen efter 1-1 mot Gorice. Istället tog högrankade Maribor över i toppen och gick förbi MFF genom en säker 3-0-seger mot bottenlaget Radomlje.

Det var flera högrankade lag i toppen eller strax efter som tappade poäng i helgen (Apoel, Dinamo Zagreb och Steaua Bukarest), men deras lågrankade utmanare misslyckades med att utnyttja situationen. Det var bara Fastav Zlin i Tjeckien som tog chansen och knappade in två poäng på ledande Viktoria Plzen, men lika många återstår att ta in.

Hoppen
Av de åtta lagen som ligger före Malmö nu räknar vi som sagt bort redan klara Bate från Vitryssland, Celtic som leder skotska ligan med 10 poäng och FC Köpenhamn som har 9 poäng ner till Bröndby. I de övriga fem ligorna som är före finns det fortfarande hopp:
Bulgarien och Slovenien där Ludogorets och Maribor precis gick upp i topp. Framför allt Slovenien är ett hopp. Där är Olimpija Ljubljana bara 1 poäng efter och vana vid att utmana Maribor.
Tjeckien: Uppstickarna Fastav Zlin är bara 2 poäng bakom Viktoria Plzen, men jag har svårt att tro att Zlin, som kom på trettonde plats förra säsongen, kan hålla distansen ut. Då kan de lågrankade Slavia Prag och Mlada Boleslav som skuggar toppduon vara bättre att sätta sin tillit till.
Rumänien: Universitatae Craiova hade chansen att gå ikapp Steaua, men gjorde som mästarna och förlorade i helgen. Fortfarande 3 poäng efter och mycket talar för Steaua.
Grekland: En joker. Ständiga mästarna Olympiakos vann över utmanarna Panathinaikos (vårt hopp) innan landslagsuppehållet och har tagit en betryggande 7-poängsledning. Det största hotet mot Olympiakos segertåg är inte seriekonkurrenterna utan regeringen och rättsväsendet. Samtliga matcher ställdes in i helgen sedan en ledamot i Centrala domarkommittén hotats och en fått sitt fritidshus nedbränt. De första omgångarna har ännu inte spelats eftersom regeringen ställde in dem efter för mycket bråk och skandaler runt fotbollen. Till detta ska läggas att Olympiakos ägare och ett tjugotal andra toppar inom den grekiska fotbollen (både klubbar och förbund) står åtalade för bestickning, matchfixning, utpressning och liknande. Frågan är om ligan kommer att spelas färdigt.

Hoten
Hoten bakom MFF, ligorna där en ny ledare kan gå om, är desto fler. De värsta är:
Azerbajdzjan: Bara målskillnaden gör att lågrankade Qabala ligger före högrankade Qarabag.
Kazakstan: Astana går förbi MFF om de vinner en och spelar en oavgjord i Europa Leagues två avslutande omgångar. Möter Apoel hemma på torsdag.
Österrike: Redbull Salzburg och Austria Wien är bara 2 poäng bakom lågrankade ledarduon Sturm Graz och Altach som delade på poängen i helgens toppmöte. Redbull är bättre rankat än MFF och Austria går förbi med en oavgjord i EL. Den kan mycket väl komma på torsdag hemma mot Astra Giurgiu.
Cypern: Högrankade Apoel är bara 2 poäng efter AEK Larnaca, men efter helgens förluster för toppduon kan både AEL Limassol och Omonia blanda sig i. Vilket lag som helst får vinna där, förutom Apoel.

Europa League
161122el3Nu är även seedningstabellerna för Europa League ute. De svenska representanterna är AIK och Norrköping som båda börjar i första kvalomgången. För Norrköping är det mest spännande att se vilka klubbar man kan stöta på i andra omgången, medan AIK kör samma race som MFF om att bli seedade i tredje kvalomgången. Här kan ni som inte så gärna ser framgångar för andra svenska lag hitta något positivt: När Malmö går bakåt i CL-kvalets seedningstabeller är chansen stor att AIK går framåt – och tvärtom.

I tabellerna finns även IFK Göteborg med. De är i egenskap av allsvensk fyra platshållare för cupvinnarna. Om AIK eller Norrköping tar hem cupen blir det Göteborg som får den sista EL-platsen. Då börjar Göteborg i EL-1 och cupvinnaren i EL-2.

Intressant i EL-tabellerna är också att titta på hur det ser ut i gruppspelet. Om allt går som det borde (det vill säga att högrankade lag slår ut lågrankade) kommer MFF att förlora i CL-playoff och då gå till Europa Leagues gruppspel. Där ligger klubben just nu i seedningsgrupp 3 av 4, vilket ger intressanta möjligheter.161122elgr

Samtliga seedningstabeller hittar du i menyerna i högerspalten eller under inlägget beroende på plattform. Vill du ha snabbare info om vad som händer i seedningstabellerna så följ @uefaranken på Twitter.