UEFARANKEN

MFF på gränsen, gruppspelsavslut och ny tabell

5 december 2016

Efter att Qarabag lyckats vända den azeriska toppfajten till seger har nu Malmö FF tryckts ner till den tionde och sista av de seedade platserna till Champions Leagues tredje kvalomgång. För AIK:s del är fallet ännu större och de är nu under strecket för seedning i Europa Leagues kval 3. Dessutom i dagens inlägg: en helt ny tabell – MFF-special – och matcherna att hålla koll på när EL- och CL-gruppspelet avslutas, både för Malmös och nationsrankingens skull.

161205mff

Ny tabell
För att få bättre koll över vilka ligor som är hot och möjligheter för Malmös del har jag fnulat ihop en ny tabell: en CL-kval 3 MFF-special. Där är alla ligor som kan påverka Malmös seedning i fetstil och alla högrankade klubbar utanför topp-två syns (utom Rapid Wien, av utrymmesskäl). Längst ner, under strecket, syns också de ligor där de nuvarande ledarlaget inte kvalar in till CL-kval 3, men där något lag har bättre ranking än MFF. I den här första versionen av tabellen är det Polen som kommer med under strecket eftersom ledande Jagiellonia Bialystok inte rosat marknaden de få gånger de spelat i Europa och således inte blir seedade i CL-kval 2. Dock är Legia Warszawa längre ner i tabellen (7 poäng efter) betydligt bättre rankat än MFF. Idén till tabellen kom från en Twitterdialog så bara hör av er om det är något som är obegripligt eller kan bli bättre. Inläggskommentar, mejl, Twitter eller Facebook funkar bra.

CL-kvalet
Lågrankade Qäbälä (nu kör vi på den stavningen, inte Qabala eller Gabala – må språkpolisen rätta mig) ledde länge tisdagens toppmöte i Baku, men en straff i 86:e och ytterligare ett mål i 98:e gav högrankade Qarabag segern. De gick därmed förbi Qäbälä och leder nu azeriska ligan med 3 poäng, vilket också innebär att de petade ner Malmö till tionde plats i seedningen till CL-kval 3.

Trots att Malmö åkte ner ett snäpp finns det saker att glädjas åt. Bland ligorna ovanför MFF är en att högrankade Steaua inte klarade att vinna Bukarestderbyt mot Dinamo – trots straff efter nio sekunder. Förlusten med 3-1 betyder att härligt lågrankade Viitorul Constanta (VM-94-stjärnan Georg Hagis projekt) bara är 1 poäng efter. Samma avstånd är det mellan högrankade ledarna Maribor och lågrankade regerande mästarna Olimpija Ljubljana i Slovenien. Av de ligor som är före MFF skiljer det också 1 poäng just nu mellan ett högrankat ledarlag och lågrankad tvåa i Tjeckien. Där har dock ledande Viktoria Plzen en match mindre spelad sedan helgens sköts upp – oklart varför.

Positivt bakom MFF är att högrankade Maccabi Tel-Aviv bara fick 0-0 mot jumbon i Israel samtidigt som de lågrankade regerande mästarna Hapoel Beer Sheva krossade ett mittenlag med 5-0. Nu är det 10 tunga poäng upp för Tel-Aviv.

På minuskontot hamnar att högrankade dominanterna Apoel på Cypern och Redbull i Österrike närmat sig toppen och är nu bara 2 poäng efter respektive topplag. Redbull visade med eftertryck att de egentligen är bäst i Österrike genom att krossa ledande Altach med 4-1.

Gruppspelets viktigaste
Om jag benämnde det azeriska toppmötet som förra veckans viktigaste match, så är torsdagens drabbning i Europa League mellan kazakiska Astana och schweiziska Young Boys månadens viktigaste. Oavgjort där och MFF trillar ner utanför de seedades skara i CL-kval 3. Astana ligger bara 0,15 poäng efter Malmö och ett kryss ger 1 poäng, så då är de förbi och kommer att vara det fram till lottningen görs. Det är inte den enda matchen att hålla koll på i slutrundan för Champions League (tisdag-onsdag) och Europa League (torsdag). Här är de sex viktigaste i prioritetsordning som påverkar antingen Malmö FF eller Sveriges plats på nationsrankingen:

 1. Young Boys-Astana (torsd) En betydelselös match för båda lagen men extremt viktig för MFF i seedningstabellen. Får hoppas att Astana inte har koll på läget i den.
 2. Viktoria Plzen-Austria Wien (torsd) Poäng till Austria Wien och de är före MFF i klubbrankingen. De ligger bara 2 poäng efter ledarduon i österrikiska ligan så Austria blir ett reellt hot. Minus: Plzen är utan chans att gå vidare, medan seger kan ge Austria avancemang.
 3. Salzburg-Krasnodar (torsd) Faktum är att Austria Wien är så nära MFF vad gäller Uefapoäng att det räcker med att Salzburg spelar oavgjort för att Austria ska gå förbi. De 0,05 poäng alla österrikiska klubbar får när Salzburg lägger 1 poäng till sin ranking är nog. En plats i EL-slutspelet står på spel: Salzburg måste vinna med antingen mer än ett mål eller hållen nolla.
 4. Legia Warszawa-Sporting (onsd) Här skiftar vi fokus till nationsrankingen. Om Legia vinner är de som grupptrea vidare till EL-slutspelet och då räcker det med en oavgjord match där för att Polen ska ta över Sveriges tjugondeplats.
 5. Maccabi Tel-Aviv-Dundalk / AZ-Zenit (torsd) Om Tel-Aviv vinner och AZ förlorar är israelerna vidare. Då är även Israel farligt nära att gå om Sverige i nationsrankingen. Om Tel-Aviv bara får oavgjort mot sensationslaget Dundalk samtidigt som AZ förlorar blir det målskillnadsaffär mellan de tre om vilken klubb som går vidare.
 6. Qarabag-Fiorentina / Paok-Slovan Liberec (torsd) Azerbajdzjan är knappt 2 poäng efter Sverige och ett Qarabag med lätt lottning i EL-slutspelet kan mycket väl plocka in det avståndet. Men då krävs att azererna tar minst lika många poäng mot Fiorentina som grekiska Paok gör mot tjeckiska Slovan Liberec i gruppens andra match.

EL-kvalet
161205el3För AIK fortsätter utförsbacken i seedningstabellen till kvalomgång 3 till Europa League. Förra veckan tappade de fem platser, den här veckan ytterligare fyra vilket ger en plats på fel sida strecket. Av de sjutton nya klubbar som tagit sig in på listan är tretton bättre rankade än AIK. Även om en del av dem ersätter andra högrankade klubbar kostar det placeringar. AIK har nu cirka 0,6 poäng upp till HJK från Helsingfors som åkt ner till den sista platsen av de 29 seedade.

Alla seedningstabeller finns som vanligt uppdaterade i menyerna till höger eller under inlägget beroende på plattform.

Comments (2)

 1. Uefaranken (Post author)

  Tack!

 2. Jonathan

  Fantastiskt arbete, alltid spännande läsning 🙂

Comments are closed.