UEFARANKEN

MFF-minus när höstligorna avslutas

18 november 2017

Av Europas 54 ligor är det 13 – däribland Allsvenskan – som spelas enligt kalenderåret (vår/höst). I nio av dem finns inte någon klubb som har bättre, eller skulle kunna få bättre, Uefaranking än Malmö FF:s 14,0 poäng. Här är läget i de fyra ligorna som avslutas nu, där segraren kan ligga före MFF i rankingen till Champions League-kvalet 2018:

Kazakstan

Tyvärr lyckades Europa League-spelande Astana (18,75) hålla undan för Kairat Almaty i ligaavslutningen och tog hem seriesegern med en ynka poängs marginal. Astana har gått förbi MFF i Uefarankingen genom en betydligt bättre insats i årets Champions League-kval än vad Malmö klarade av.

Moldavien

Moldavien tar steget över från höst/vår-ligorna till kalenderårsligorna och kör en kortserie med bara arton omgångar under hösten. Där säkradeSheriff Tirsapol, det enda hotet mot MFF, seriesegern idag. De leder med ointagliga 8 poäng med bara två omgångar kvar.

Sherifferna är just nu 1,25 Uefapoäng bakom MFF, men är fortfarande kvar i Europa League. En seger på de två återstående matcherna räcker för att moldaverna ska gå förbi. Den segern kan komma redan i nästa omgång, på torsdag, när Sheriff möter tjeckiska gruppjumbon FC Zlin hemma i Tiraspol. Förlorar sherifferna både mot Zlin och FCK (borta) missar de med största säkerhet avancemanget till sextondelsfinal och MFF kan hålla dem bakom sig.

Norge

Trots att ett par omgångar återstår är Rosenborg klara norska mästare. Det innebär att högrankade Molde (15,0) inte kommer att hota MFF:s placering i CL-kvalets rankingtabeller.

Dock har Rosenborg (8,0) en teoretisk chans att gå förbi Malmö genom att ta sig vidare från sin Europa League-grupp. De måste då slå såväl Real Sociedad hemma (svårt) som Vardar borta (borde inte vara så svårt), samtidigt som Sociedad förlorar i sista omgången mot Zenit. Jag har svårt att se det hända.

Vitryssland

Med en omgång kvar är ständiga Europalaget Bate Borisov (19,5) trea, men bara 1 poäng efter ledarduon Dinamo Minsk och Shaktyar Soligorsk. Både Shaktyar och Dinamo är långt efter Malmö i Uefarankingen men Bate ligger före. Ligan avgörs nästa söndag med bortamatcher för alla topplagen. Vinner någon av Dinamo eller Shaktyar sina matcher missar Bate CL-kvalet. Hamnar Bate och något av de andra lagen på samma poäng är det fördel Bate, eftersom inbördes möten avgör. Om Bate missar guld och CL-kval är det en jätteskräll eftersom klubben har elva raka seriesegrar bakom sig, men det skulle vara en skräll som gynnar MFF.

Troligt minus för MFF

Det troliga utfallet är att MFF i CL-kvalet 2018 tappar en placering i förhållande till de andra kalenderårsligorna. Jämfört med årets kval har Malmö FF passerats av Astana medan Sheriff Tiraspol utgör ett allvarligt hot att gå om. Dock väger vitryska ligan upp det hela en del om om Bate (som låg före MFF 2017) misslyckas med att ta hem serien och något av de lågrankade lagen Dinamo eller Shaktyar Soligorsk får kvalplatsen.

Följ ligaläget lättare

För att göra det lättare att följa upplösningen i de europeiska ligorna har jag fixat till en klickbar karta. Där kan man se hur långt landet har kommit i ligaspelet, vilka klubbar som har Europaplatserna och vilken serieform man använder. Målet är att uppdatera den efter varje spelad omgång och den kommer att ligga överst i menyraden till höger (under på mobil). Synpunkter, felpåpek och kommentarer mottages gärna!