UEFARANKEN

Lottningen – nitar och vinstlotter!

14 juli 2017 – uppdaterat efter seedningsgruppernas offentliggörande

Lottningen till tredje omgången i både Champions League-kvalet och Europa League-kvalet sker idag klockan 12.00 och 13.00. Uefa sänder som vanligt direkt.

Champions League-kvalet
Eftersom lottningen görs innan den andra kvalomgången är färdigspelad lottar man efter det högst rankade laget i varje pågående match. I CL-kvalet tillkommer tre klubbar (Olympiakos, Slavia Prag och rumänska Viitorul) till de sjutton segrarna från andra kvalomgången. Malmö FF missade ju seedningen med en hårsmån och tillhör de oseedades skara. Om man klarar att gå vidare mot makedonska Vardar är det något av de i Europakval välkända lagen vi kommer att få som motståndare.

I Malmös lottningszon
Celtic
. Det enda skotska laget som har något i Europa att göra brukar gå långt. Har inte missat att gå till gruppspel sedan 2011. Visst har MFF plus på Celtic, men det kan vara svårt att upprepa bragden att slå ut dem. Nitlott

FC Köpenhamn. Har tagit sig upp ur en svacka och gick till åttondelsfinal i Europa League i fjor. Ska MFF möta FCK så får det vara playoff och gälla en plats i Champions League – inte redan nu. Nitlott

Maribor. De slovenska mästarna har sin storhetstid bakom sig. Senaste gruppspelet var 2014 och har efter det åkt ut mot azeriska Gabala och kazakiska Astana. Fördel MFF i ett sådant möte! Vinstlott!

Bate Borisov. Har liksom Maribor sin storhetstid bakom sig. I fjor blev det dunderfiasko genom att åka ut först i CL-3 mot irländska sensationslaget Dundalk, sedan mot Astana i EL-playoffet. Leder inte ens vitryska ligan utan ligger efter Sjachtar Soligorsk – som åkte ur EL-kvalet i första omgången mot föga imponerande litauiskt motstånd. Vinstlott!

Legia Warszawa. Legia hade stora problem att ta hem polska ligan, som börjar sladda internationellt sett. Har fyra raka gruppspel, men bortsett från 3-3 mot Real Madrid inför tomma läktare inga tyngre skapler. MFF har en chans, men är inte favoriter. Mittemellan-lott.

Europa League-kvalet
Läget är gott för de tre svenska klubbarna och alla har chansen att ta sig vidare till EL-kval 3. Mest imponerande är förstås Östersunds knallseger mot Galatasaray. 2-0 hemma är normalt sett ett resultat som tar en vidare till nästa kvalomgång, men när motståndet är ett turkiskt topplag (om än en bit ifrån sin storhetstid) så är inget givet. Halmstad hade 3-0 hemma mot Parma 1995 men åkte ut.

Debuterande Östersund är lägst rankat av de tre svenskklubbarna, men är de som kommer att få bäst lottning. Eftersom Galatasaray är seedat kommer Östersund – om de går vidare – att ta över turkarnas oseedade motståndare. Det är ett betydligt bättre läge än för AIK och IFK Norrköping, som riskerar att åka på några riktigt tunga lag.

Norrköping
Fyra nitlotter och en högvinst ligger i Norrköpings lottskål. PSV Eindhoven, Fenerbahce, Krasnodar och Panathinaikos är riktiga nitar, i den ordningen. Den fantastiska vinstlotten är förstås segraren i matchen HJK HelsingforsShkendija Tetovo, där Shkendija tog hem första matchen med 3-1. Oavsett om finländarna eller makedonierna vinner den kampen till slut är detta Norrköpings stora chans.

 

Östersund
Bröndby är nitlotten bland de lag Östersund kan ställas mot, eftersom de har Europarutin, inte skräms av lite dåligt Norrlandsväder och en plastmatta, Panionios från Grekland är det enda av de andra möjliga motståndarna som ser lite svåra ut, mest eftersom de spelar i en bättre liga. Vinstlotter är såväl Inter BakuFola Esch (Azerbajzdjan-Luxemburg) som Nomme KaljuVideoton (Estland-Ungern). Varken segrarna i Valetta-Utrecht eller rumänska cupvinnarna Craiova skrämmer särskilt mycket heller. Bra läge för Östersund att gå till playoff – om de klarar Galatasaray.

AIK
Sämst chans på högvinst i lottningen har AIK. Segraren mellan Rabotnicki (Makedonien) och vitryska Dinamo Minsk är bästa chansen att gå vidare. Sion från Schweiz ska AIK inte heller vara chanslösa mot, medan de övriga fyra lagen är från stora ligor med betydligt högre kvalitet än Allsvenskan. Från svårast till mindre svåra är det Zenit (Ryssland), Marseille (Frankrike), Freiburg (Tyskland) och Braga (Portugal). AIK kommer att vara underdog i alla de matcherna – om man nu klarar Zeljeznicar i returen hemma.