UEFARANKEN

IFK Göteborg räddar Sverige

4 augusti 2016

160804elplGenom att ta sig samman och besegra HJK borta i Helsingfors har IFK Göteborg krånglat sig vidare till playoff till Europa League och därmed räddat Sverige från det sämsta Europakvalet på tio år.

Lottningen sker redan i morgon fredag och Göteborg med sina 6,475 poäng är oseedat. Främst att undvika är några av överraskningsförlorarna från CL-kval 3: de högst rankade Sjachtar Donetsk och Olympiakos. Även om Malmö FF slagit båda hemma är det nog bäst om svenska klubbar undviker dem i det längsta. Även Anderlecht, Fenerbahce och Bate verkar onödigt svåra.

Det känns som att där är många bra lag som blir svåra men inte omöjliga att slå. Men ska Göteborg ta sig till gruppspelet krävs att man steppar upp både en och två nivåer på hemmaplan. Även de lättare lagen som Maribor, Qarabaq och Midtjylland utnyttjar misstag och släpper inte till något på sina hemmaplaner i onödan.Men det är väl de klubbarna (kanske inte Midtjylland med tanke på hur danskarna går i år) som är det närmsta drömlotter man kan komma. Lägg till Austria och Rapid Wien och möjligen Slovan Liberec.

160804natrankDanmark far fram i Europakvalen värre än Norge gjorde i fjor. Alla fyra lagen är vidare till playoff. Köpenhamn i Champions League och Sönderjyske, Midtjylland (efter förlängning mot ungerska Videoton) och Bröndby i Europa League. Framför allt Bröndbys 3-1-seger mot Hertha Berlin hemma var imponerande.

De danska framgångarna har gjort att de nu bara är en tiondels poäng efter Sverige. Med fyra mot en lag i nästa omgång är risken stor att de går om. Danmark är också det enda landet som har alla lag kvar om man inte räknar med de tio främsta. Sverige är inte ensamt i konkurrensen kring tjugondeplatsen om att ha fått tre klubbar utslagna: Rumänien och Vitryssland före oss, liksom Norge, Polen och Skottland efter oss har samma skrala utdelning. Bättre har det gått för Israel som bara har tappat ett lag och kan möjligen bli ett hot igen.

Lottningen sänds på Eurosport klockan 13. Den brukar också streamas på Uefas hemsida.