UEFARANKEN

Heja Redbull och omräknade tabeller

14 april 2018

Äntligen lite liv i Champions League! Romas mirakelvändning mot Barcelona, Juventus på håret att slå ut Real Madrid och Manchester City försvann mot Liverpool. Det här måste vara det bästa som hänt turneringen på evigheter. 2010 var senast klubbar från fyra olika länder gjorde upp om finalplatserna. Sedan dess har Spanien haft två lag i semifinal i sju raka turneringar, men nu bröt Roma den sviten.

Hur det går i såväl Champions League som Europa League påverkar Malmö FF:s chanser till seedning i CL-kvalets andra omgång. Både CL- och EL-vinnaren är numera direktkvalificerade till Champions Leagues gruppspel, vilket får följder för hur platserna i kvalet fördelas.

Champions League-vinnaren

När det gäller Champions League är det enkelt: om vinnaren redan är klar för CL-gruppspelet genom ligaplaceringen flyttas alla kvallagen upp ett hack, vilket betyder att mästaren i nation elva (Tjeckien) går direkt till gruppspelet och slipper kvala. Som en följd av det börjar holländska mästaren i CL-playoff istället för i CL-kval 3, österrikiska mästarna i CL-kval 3 istället för CL-kval 2 och danska mästarna i CL-kval 2 istället för i CL-kval 1.

För Malmö FF:s del är det bra. Då försvinner högrankade Redbull Salzburg från CL-kval 2 och MFF avancerar ett steg i seedningstabellen. Utsikterna för att så ska bli fallet är ljusa. Samtliga fyra semifinallag i Champions League ligger på CL-plats i ligan, och tre av dem (Real Madrid, Liverpool och Bayern München) är i praktiken klara. Det är bara Roma som hänger löst, inblandad i en tuff kamp om de två sista CL-platserna i Serie A med Lazio och Inter. Om Roma tänker sig att vinna hela CL får de se till att bli sämst fyra i ligan – för Malmös skull.

Europa League-vinnaren

När det gäller Europa League är det knepigare, men också där kan rätt vinnare ge plus till MFF. Segraren i Europa League får en direktplats till CL-gruppspelet. Om EL-vinnaren redan är klar för CL-gruppspelet genom ligan är det ligatrean i Frankrike som får den lediga platsen. Trean i Frankrike flyttas upp från CL-kvalets ligaspår vilket inte påverkar Malmö FF, som CL-kvalar i mästarspåret (Champions Route). Det här blir utfallet om spanska ligatvåan Atletico Madrid tar hem EL-bucklan.

Om EL-vinnaren istället har tagit en plats i CL-kvalets mästarspår, då är det plus för MFF! Då flyttas EL-vinnaren upp till CL-gruppspelet och alla lag bakom flyttas upp ett snäpp. Och det är det här rubriken syftar på; om Redbull Salzburg går hela vägen och vinner Europa League är Malmö FF ett steg närmare seedning i CL-kvalets andra omgång, och slipper möta de bästa lagen redan då.

Vad gäller de två övriga semifinallagen i Europa League blir det ingen skillnad för MFF – Arsenal ligger på en EL-plats i ligaspelet och Olympique de Marseille slåss om platsen i CL-kvalets ligaspår vilket inte påverkar MFF (som ju är i mästarspåret).

Omräknade tabeller

Med tanke på att det är mycket stor chans att CL-vinnaren är kvalificerad till gruppspelet genom ligan har jag räknat om seedningstabellerna utifrån det. Det gör att läget ser fortfarande ser oförskämt ljust ut för Malmö FF i CL-kval 2, trots att FCSB (f d Steaua Bukarest) tagit över ledningen i rumänska ligan och därmed gått om MFF. Malmö har i nuläget (lördag förmiddag) niondeplatsen och det är tio klubbar som seedas i andra omgången. Men om Roma tar hem CL samtidigt som de bara blir femman i ligan är det ett steg ner för Malmö.