UEFARANKEN

En poäng mot Real – för Sveriges skull

5 december 2015

På tisdag är det dags för sista matchen i Champions Leagues gruppspel för Malmö FF. Ni kan förutsättningarna för den så jag tänkte istället fördjupa mig lite i Sveriges läge på Uefas nationsranking.

151205natrankDet är kanske att ta i att begära att ett skade- och avstängningsdrabbat Malmö FF ska ta poäng på Estadio Santiago Bernabéu på tisdag. Men det kan vara vad som krävs för att Sverige ska ligga kvar på topp 20 i nationsrankingen. Sverige har ju avancerat från 24:e till 20:e plats på nationsrankingen efter att ha fått till ett lyckat kval – med svenska mått mätt. Alla Europa League-lagen gick till kvalomgång 3 medan MFF tog sig hela vägen till Champions Leagues gruppspel igen.Men nu hotar två länder som gått bättre i gruppspelen än Malmö.

Vitryssland är det största hotet och ligger nu bara 0,125 poäng efter Sverige med två klubbar kvar i Europaspel. Båda är just nu sist i sina grupper, men medan Dinamo Minsk är chanslösa att gå vidare i EL har Bate Borisov fortfarande hopp i Champions League. Vid seger i bortamatchen mot Roma på onsdag så är Bate vidare, troligen i Champions League, eftersom Leverkusen  i så fall behöver slå Barcelona för att ta sig förbi vitryssarna. Vid oavgjort i Rom är Bate utslagna. Men för att passera Sverige räcker det med att ett av de vitryska lagen  tar en pinne (en oavgjord ger 0,250 till nationsrankingen). Minsk har redan klara Rapid Wien borta på torsdag. Ingen omöjlig uppgift, även om österrikarna säkert vill vinna för att ha chansen på gruppsegern.

Israel på 22:a plats utgör inget hot. Maccabi Tel-Aviv är hittills poänglösa i Champions League (i en lättare grupp än MFF). Det andra stora hotet är istället Norge som går på som i skidspåren. Molde, som MFF spöade häromdagen, leder ju sin Europa League-grupp och är redan klara för slutspel medan Rosenborg är avhängda och avslutar med en bottenfinal borta mot Dnipro Dnipropetrovsk. Norrmännen behöver plocka in 1,325 poäng på Sverige, vilket är lika med tre segrar. I somras hade jag skrattat åt en sådan tanke, men med Molde vet man aldrig. Vinner de mot Ajax borta på torsdag är gruppsegern klar och då kan de undvika de svåraste lagen i sextondelsfinalen och rentav ta sig till åttondelen. Då är de i stort sett ifatt Sverige. Överlever Molde fram till kvarten är de garanterat förbi.

Danmark på 24:e plats har en teoretisk chans att gå om Sverige igen, men det krävs fyra segrar för Johan Dahlins Midtjylland i så fall. De ligger tvåa i gruppen, men behöver ta minst en poäng mot Club Brügge på hemmaplan för att gå vidare. Vinner Legia Warszawa mot Napoli krävs seger för Midtjylland för att få fortsätta spela efter jul.

Seedningstabellerna
151205el3Seedningstabellerna är uppdaterade och finns i menyerna till höger eller under inlägget. Det som hänt sedan sist (9 november) för svenskt vidkommande är att AIK fått lite längre upp till att bli seedade i Europa Leagues tredje omgång. Gränsen går nu vid 10,47 (schweiziska S:t Gallen) mot novembers 10,07 (Aalborg), AIK har precis under 9 poäng. För Elfsborgs del har poänggapet till en seedning i ett eventuellt EL-playoff minskat från 2,5 till 1,9.