UEFARANKEN

Åh så bra det ser ut!

4 oktober 2016
(Uppdaterad 7 oktober 2016 med Qarabag)

161004cl2a

Klicka för större.

Nu kör vi igång igen med seedningstabellerna för kvalet 2017! Så här första gången blir det bara Champions League-seedningarna – Europa League får vänta ett tag.

Men Champions League ser oförskämt bra ut, med Malmö FF på klar seedningsplats i såväl kvalomgång 2 som 3. Ni minns ju att när Norrköping gick in i kvalet i somras saknade de egna poäng och var oseedade redan i andra omgången. Då fick de stryk av Rosenborg som ändå var en helt okej lottning. Skulle MFF ta hem det allsvenska guldet blir motståndet betydligt lättare än så i andra omgången.

Vad gäller seedningen till tredje omgången så ser det extremt bra ut för Malmös del just nu – och man får passa på att glädjas så länge det håller. Vi är bara i början av oktober och många ligor på kontinenten har inte spelat mer än en handfull omgångar än. Man ska också ha i minnet att de rutinerade mästarlagen som kan gå om Malmö ofta kommer starkt på våren, när de har åkt ur Europa League. Hur långt kommer då Malmö FF:s 16,945 rankingpoäng att räcka – om de tar hem allsvenskan?

Tittar vi på hur seedningstabellerna ser ut just nu kan vi konstatera att det enda laget i en vår-höst-serie som har högre ranking än Malmö kommer att vinna sin liga. Det är naturligtvis Bate Borisov som tar hem vitryska ligan för elfte gången i rad. Ett hot till finns bland dem: Astana, som leder kortvarianten av kazakiska ligan när den byter till vår-höst-spel. Eftersom Astana kvalificerade sig till Europa Leagues gruppspel och redan har plockat en pinne där (0-0 hemma mot schweiziska Young Boys) tar de sig med två segrar till förbi Malmö FF i seedningstabellen.

Bland ligorna som har hela våren på sig att avgöra vem som blir etta har några vana mästarlag – Celtic, FCK, Steaua och Maccabi Tel-Aviv – redan kopplat ett ordentligt grepp om guldet, medan andra har tagit det lugnare i starten. Det finns sju ligor (se nedan) där ett byte av ledarlag gör att MFF åker bakåt i seedningstabellerna. Det kan bli ett åttonde också: om Göteborgs banemän Qarabag tar en seger och en oavgjord till i Europa League får de högre Uefapoäng än Malmö och går förbi, förutsatt att de tar sig upp till förstaplatsen i ligan. Just nu är de trea, sex poäng efter Ricardinhos Qabala.

Med det kan vi säga att MFF – om de vinner det allsvenska guldet – kommer att bli seedade när de går in i Champions Leagues andra kvalomgång, det finns inte tillräckligt många som ens i teorin kan gå om. För att bli seedade i tredje kvalomgången får bara tre av de sju (nio om Astana och Qarabag går bra i EL) gå om. Det är inte omöjligt, men de senaste åren har det krävts över 20 poäng för att bli seedat i CL-kval 3. Det kan bli ett spännande seedningsrace som räcker ända till juni.

Om Malmö inte vinner då? Om det blir Norrköping som tar guldet skulle deras 4,945 inte räcka till seedning i CL-kval 2 den här gången heller. Det blir tuff lottning och troligt 161004cl3arespass direkt igen. Om det blir AIK som spurtar förbi MFF skulle deras 9,945 garanterat räcka till seedning i CL-kval 2 men lika garanterat inte vara nog i CL-kval 3.

Ligorna vi ska hålla extra koll på om Malmö vinner är alltså:
Kazakstan: Astana går om Malmö om de vinner två matcher i EL.
Azerbajdzjan: Qarabag behöver vinna en och spela ytterligare en oavgjord i EL för högre Uefapoäng än MFF.
Grekland: Olympiakos och Paok är högre rankade, Pantahinaikos går förbi MFF med två segrar och en oavgjord i EL-gruppspelet.
Cypern: Apoel enda laget med bättre ranking.
Österrike: Red Bull, Austria Wien och Rapid Wien.
Bulgarien: Ludogorets Razgrad.
Slovenien: 
Maribor.
Kroatien: Dinamo Zagreb.
Polen: Legia Warszawa.

Polen, ja. Där har Legia Warszawa, som spelar i Champions Leagues gruppspel, börjat ligan uselt och är tio poäng efter ledande Jagiellonia Bialystok. Men klarar de bara åttondeplatsen (vilket de kommer att göra) så är det inga större problem – poängen halveras när slutspelet drar igång och om det fortfarande skiljer tio poäng blir det alltså bara fem att ta in.

Alla seedningstabeller till Champions League 2017 hittar du i menyerna till höger (eller under beroende på plattform). Där finns även en rykande färsk tabell över nationsrankingen.